Ruwac afzuiginstallatie voor stofexplosieve atmosfeer zuigt GFK-stoffen bij Alucolor in Chemnitz.

Afzuiginstallatie voor de rotorblad-productie

Klant: Enercon
Zuigmateriaal: GFK-residuen
Branche: kunststofverwerking
Zuiger: 2 centrale afzuiginstallaties

Enercon GmbH, in 1984 in Aurich opgericht door Aloys Wobben, hoort tot de wereldwijd toonaangevende fabrikanten van windturbines. In Duitsland komt circa 54% van het geïnstalleerde vermogen voor rekening van installaties van Enercon. In Europa is dat 23%, wereldwijd nog altijd 6%. 

De installaties onderscheiden zich o.a. door een innovatief aandrijvingsconcept: Het ontbreken van een transmissie tussen rotor en generator maken een hoog rendement, gering gewicht en een slijtage- en onderhoudsarm gebruik mogelijk.

Opgave

Enercon steunt op een hoge mate van verticale integratie en produceert in Aurich onder andere GFK-rotorbladen. De afzonderlijke bladen zijn tot 70 meter lang en bij een hoge stabiliteit extreem licht. Ze worden eerst gelamineerd en vervolgens gehard, voor ze letterlijk worden "fijngeslepen". Bij deze werkzaamheden met handmatig slijpgereedschap wordt GFK-fijnstof gegenereerd, dat moet worden afgezogen.

Oplossing

In meerdere hallen van de productie zijn centrale Ruwac-afzuiginstallaties geïnstalleerd, waarop elk handgereedschap kan worden aangesloten. De gereedschappen, bijvoorbeeld handslijpers, zijn uitgerust met geïntegreerde afzuigvoorzieningen, zodat de afzuiging altijd direct aan de bron van het fijnstof actief is.

Dit beproefde principe werd ook aangehouden bij een uitbreiding van de rotorbladen-productie. Hier voeren de leidingen de afzuiging naar een centraal station, dat zich buiten de hal bevindt. Daar wordt het afgezogen stof-lucht-mengsel eerst naar een hogesnelheids-cycloon geleid, die een voorafscheiding van ca. 98% van de grovere stofaandelen in een silo verzamelt. De op deze manier voorgereinigde lucht komt dan door een filter van de categorie C/ stofklasse M, dat ook het fijnstof dat wordt beschouwd als schadelijk voor de gezondheid betrouwbaar en met een hoog scheidingsrendement van minimaal 99,9% tegenhoudt. Als extra veiligheid is na het hoofdfilter een ander reststoffilter geplaatst.Het station bestaat uit twee installaties, die de lucht uit twee verschillende halbereiken reinigen. Bij behoefte kan een installatie echter ook de complete afzuiging overnemen. Zo verzekert Enercon de hoogste beschikbaarheid van de interne luchtzuivering. De vraaggestuurde opwekking van onderdruk draagt net zo bij aan het energie-efficiënte bedrijf van de installaties als de automatische reiniging.

Kunststofverwerking

Ruwac industriezuiger met draaistroomaandrijving DS1 voor stofexplosieve atmosfeer zuigt verfpigmenten bij Axalta

Axalta

Reiniging van een werkstation voor het doseren van pigmenten in de productie van elektrodompellak

Ruwac industriezuiger DS2720 zuigt GFK-stoffen bij het 3D-printen bij kunststofbouw in Kiel.

Dilba Kunststoffbau

Bij de productie van tentoonstellingsstukken voor musea (bijvoorbeeld een mammoetskelet) van GFK in een proces van 3D-print bewijst een Ruwac -stof-Ex zuiger zijn nut.

Ruwac afzuiginstallatie voor stofexplosieve atmosfeer zuigt GFK-stoffen bij Alucolor in Chemnitz.

Enercon

Twee centrale afzuiginstallaties zorgen voor netheid in de rotorblad-productie van een toonaangevende fabrikant van windturbines. Alle handgereedschappen zijn direct aangesloten op het leidingnet van de installaties.

Ruwac industriezuiger R01 R022 2 stille zuiger in het Evonik Chemiepark in Marl.

Evonik Catalysts Chemiepark

Stof-Ex-zuigers in de productie van katalysatoren met vast bed zorgen voor netheid zowel aan de productiemachines alsook in hun omgeving.

Ruwac industriezuiger met draaistroomaandrijving DS1750 voor de stofexplosieve atmosfeer zuigt bij Laetzsch GFK en CFK-stoffen af

Lätzsch

Bij de GRP-verwerking ontstaan schadelijke stoffen en dampen. Een specialist voor dit veeleisende bereik van de kunststofverwerking gebruikt daarom een krachtige afzuiging - van Ruwac.

Ruwac industriezuiger met draaistroomaandrijving DS1220 voor stofexplosieve atmosfeer zuigt kunststofpigmenten op bij de Raschig-fabrieken in Espenheim

Raschig

Bij elke batchwissel moeten de maalinstallaties, die een fabrikant van thermohardende vormmassa's gebruikt, grondig worden gereinigd. Want de gebruikte additieven zijn kleurrijk en vreemde pigmenten daarom ongewenst. Een Ruwac-zuiger zorgt voor netheid

Ruwac industriezuiger R01 S zuigt GFK- en CFK-stoffen bij Schunk in Heuchelheim.

Schunk

Een fabrikant van CFRP-onderdelen heeft in een nieuwe productiehal een centrale afzuiginstallatie geïnstalleerd, die aan alle productie-installaties het geproduceerde stof afzuigt.

Ruwac afzuiginstallatie zuigt kunststofstof bij Tec Support in Bielefeld.

Tec Support

Grote hoeveelheden kunststof-freesspaanders efficiënt afzuigen en onvermengde recycling mogelijk maken: deze taak wordt vervult een combinatie van stof-Ex-zuiger en cycloonafscheider bij een fabrikant van kunststofbalgen.

Vestolit

Pvc-granulaten, compounds en diverse kunststof-additieven zuigt een stof-Ex-zuiger in het technisch centrum van een vooraanstaande kunststoffenfabrikant

Ruwac onderscheidt zich door individuele en op maat gemaakte oplossingen.

Het juiste nog niet gevonden? Neem gerust contact met ons op.

naar de contactpersoon