Ruwac industriezuiger R01 R022 met vonkenvanger in stofexplosieve atmosfeer zuigt ontvlambaar aluminiumstof bij BMW München.

Aluminiumstof afzuigen – met de vonkenvanger

Klant: BMW
Zuigmateriaal: aluminium- en magnesiumhoudend slijpstof
Branche: auto-industrie
Zuiger: Ruwac DS 1220 met vonkenvanger

Met de merken BMW, Mini en Rolls-Royce behoort BMW AG met hoofdkantoor in München tot de wereldwijd leidende fabrikanten van premium voertuigen. De onderneming produceerde in 2019 circa 2,54 miljoen voertuigen en behaalde een omzet van 104,2 miljard €.

Opgave

De carrosserieën van moderne auto's worden steeds vaker niet meer helemaal van staal, maar in een hybride constructie gefabriceerd: Een materiaalmix van staal, aluminium, magnesium en kunststof maakt een gering gewicht en hoge functionaliteit mogelijk.

Deze trend heeft ook gevolgen voor de carrosseriereparaties in erkende werkplaatsen. Want lichtmetaalstoffen zijn ontbrandbaar en wanneer een automonteur bijvoorbeeld bij het slijpen van een alu-carrosseriedeel toevallig ook een aangrenzend plaatdeel raakt, ontstaan vonken, die het stof in brand kunnen steken.

Oplossing

Voor deze taak en voor de klanten van BMW heeft Ruwac een compacte zuiger ontwikkeld, die het zonder de anders gebruikelijke natte scheiding (waarbij het zuigmateriaal door een vloeistof geleid en zo "onschadelijk" gemaakt wordt) doet. In plaats daarvan is in een compacte, aan de zuiger gemonteerde container een "vonkenvanger" ondergebracht, die werkt volgens een zuiver mechanisch principe en alle vonken - figuurlijk gesproken - wegslaat. Dan volgt een 5 m lang kalmeringstraject, voor het zuigmateriaal in de opvangcontainer komt. Uitgebreide tests bij Ruwac en in het BMW-ontwikkelingscentrum toonden aan, dat de vonkenvanger het inzuigen van effectieve ontstekingsbronnen effectief en betrouwbaar voorkomt.

Met hun compacte constructie zijn Ruwac-zuigers met vonkenvanger ideaal voor gebruik in de werkplaats, vooral omdat ze niet alleen geschikt zijn voor de afzuiging direct aan de machine, maar ook voor het opzuigen van stof. In dit geval werkt het apparaat zonder vonkenvanger; de aansluitingen voor zuigen en afzuigen zijn verwisselingsveilig uitgevoerd.

Automotive

Ruwac industriezuiger R01 R022 met vonkenvanger in stofexplosieve atmosfeer zuigt ontvlambaar aluminiumstof bij BMW München.

BMW

Bij de reparatie van autocarrosserieën met aluminium of magnesium onderdelen moet er rekening mee worden gehouden, dat stof van licht metaal ontvlambaar kan zijn. Een zuiger met een "vonkenvanger" maakt de stoffen onschadelijk - zonder natafscheider.

Ruwac industriezuiger R01 R022 2 zuigt printplaatstof bei Odelo in Kamp-Lintforth.

Odelo

Wat is de beste manier om stoffen van glasvezelversterkte kunststof en printplaten af te zuigen? Direct bij het afzuigpunt - met een stof-Ex-zuiger.

Ruwac onderscheidt zich door individuele en op maat gemaakte oplossingen.

Het juiste nog niet gevonden? Neem gerust contact met ons op.

naar de contactpersoon