Foto van een stofexplosie voor het artikel Stofexplosie

Sinds wanneer zijn er stofexplosies?

De in de kop gestelde vraag is natuurlijk misleidend. Stofexplosies zijn er, sinds er explosief stof is. Maar: Dat het verband tussen stofontwikkeling en explosie bekend werd, is niet eens zo lang geleden. Dat blijkt uit het voorbeeld van stofexplosies van meel.

Het feit dat het in molens zo nu en dan tot explosies kwam, werd eeuwenlang voor lief genomen. Naarmate de molens echter meer industrialiseerden, werd de schade bij elke explosie veel groter, evenals het aantal slachtoffers. Zo werd bijvoorbeeld in Hamelen een deel van een grote molen die net klaar was, verwoest door een stofexplosie. Er waren 11 doden. In die tijd was het verband tussen (meel-)stof en explosiegevaar nog onbekend. Toen in 1895 in Hamelen een nieuwe grote molen werd herbouwd na een grote brand, was deze reeds uitgerust met ontstoffings- en brandblussystemen (noot 1).

De risico's van meelstof zijn dus al bijna 150 jaar bekend. Niettemin kwam het en komt het altijd weer tot stofexplosies in molens. In 1997 leidde een kleine brand in de Roland-molen in Bremen tot een meelstofexplosie met daaropvolgende kettingreacties. Het gevolg: 14 doden, 17 gewonden en materiële schade van meer dan 100 miljoen mark (noot 2).

Vandaag de dag dragen de stofexplosiebestendige zuigers van Ruwac bij aan de veilige verwerking van meel en andere poedervormige levensmiddelen in vele kleine (bakkerijen) en grote bedrijven (molens, laad- en losinstallaties, levensmiddelenfabrikanten). En al 150 jaar lang niemand gelooft niemand meer dat molenaars duistere kerels zijn die alchemistische experimenten uitvoeren.

Ruwac onderscheidt zich door individuele en op maat gemaakte oplossingen.

Het juiste nog niet gevonden? Neem gerust contact met ons op.

naar de contactpersoon